Bigg Damla Nedir?

Bireysel Genç Girişim (Bigg) damla programı Tübitak BİGG programının ikinci aşamasına hazırlayan ve Tübitak tarafından 1601 programı kapsamında fonlanan ve girişimcilerin, teknolojik ve yaratıcı projelerine 150.000 tl’ye kadar hibe, eğitim ve mentörlükler hizmetler içeren bir programdır.

Bu program kapsamında yenilikçi ve yaratıcı projeleriniz varsa programa başvuru yapabilirsiniz. Eğer ilk elemeyi geçebilirseniz  Teknoloji Transfer Ofislerine eğitim alıyorsunuz. Peki ilk elemede nelere dikkat ediliyor? Aslında ilk elemede elenen projeler Akıllı ev sistemleri, drone projeleri ve benzeri projeler. Çünkü şuana kadar bir çok kişi bu tip projelerle başvuru yaptığı için Tübitak için doyum seviyesine gelmiş.  O yüzden bu projeleri çok yenilikçi veya farklı bir yanı yoksa kabul etmiyorlar.

Tübitak’tan destek olan bir projeye örnek vereyim veterinerlerin kullandığı 2 tl gibi çok ucuz bir aparat geliştirecekler. Çok basit ama pazar payı çok yüksek olduğu için bu projede destek almış. Diğer gibi yurt dışında şuan gerçekleştirilmiş kullanılmakta olan projeleri bile kabul ediyorlar. Aslında artık dünyaya farklı bir gözle bakıp ben ne yapabilirim diye düşünmemiz gereken bir döneme girdik.

Aklınızda bir proje var ama sadece fikir halinde Teknoloji Transfer Ofislerine gidip sorun “Ben bu projeyi nasıl hayata geçirebilirim?” diye. Onlar size yardımcı olacaklardır.

İlk elemeyi geçtikten sonra Girişimciler ön kuluçkaya davet ediliyor. Ön kuluçka merkezinde iş planlarının hazırlanması, eğitimler, mentör desteği gibi size yardımcı olacak olan tüm her şeyi yapıyorlar. Doküman hazırlarken size yardımcı oluyorlar eğer yapamazsanız birebir oturup sizinle birlikte ilgilenip dokümanı hazırlamanıza yardımcı oluyorlar.

Tüm her şey hazırlandıktan sonra iş planlarınız bir değerlendirme kurulu tarafından değerlendiriliyor. Eğer buradan da geçerseniz Tübitak Panellerine gönderiliyorsunuz. Tübitak panellerinde 5 dakikalık asansör sunumu denilen sunum şekliyle projenizi sunuyorsunuz. Projenizi sunduktan sonra 5 dakikalık soru cevap bölümüne geçiyorsunuz. Yetkililerin sorularını cevapladıktan sonra artık sonucu beklemeye başlıyorsunuz. Bu bekleme bir veya iki ay kadar sürüyor. Eğer destek almayı başarabildiyseniz sizden bir şirket kurmanızı bekliyorlar. Şirketi kurduktan sonra Tübitak’a şirket bilgilerinizi onaylayan belgelerinizi gönderiyorsunuz ve ilk ödemeyi yapıyorlar. Böylelikle bir şirket ve proje sahibi oluyorsunuz.

Eğer olumsuz yanıt gelirse asla vazgeçmeyin. Aynı proje ile YEDİ defa reddedilip SEKİZİNCİ başvurusunda destek almış birisi bizim aramızda yaşıyor. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir