Merhaba bugün sizlere bilginin ne demek olduğundan bahsedeceğim. Bilgi ingilizce karşılığı olarak “data”, dilimizdeyse verilen şey anlamında, “veri” olarak kullanılmaktadır.
Yazılım dünyasındaysa veri, bir durum hakkında, birbiriyle bağlantısı henüz kurulmamış bilinenler veya kısaca, sayısal ortamlarda bulunan ve taşınan sinyaller ve/veya bit dizeleri olarak tanımlanabilir.
Bilginin özellikleri;
- Boşlukta ve zamanda yer kaplar.
- Gürültü çıkarmadan hareket edemez.
- Hareket etmesi için enerji gerekir.
- Yaşam ve herhangi bir düzenli etkinlik için gereklidir.
- Maddesiz biçim; hem biçimsiz maddedir.
- Işık gibi, bilgi’nin de ağırlığı vardır. Bir GB, bir parmak izinden daha az ağırlıktadır.
- Zaman içinde hareketli veya donmuş olabilir.
- Bir soruya tatmin edici, belki de rahatsızlık verici cevaptır.
- Bir taşın ağırlığı ile bunu tanımlamak için gerekli bilgi birbirine eşittir.
- Katı hale sahiptir; donarak katılaşır (depolama).
- Sıvı hale sahiptir; akar (iletişim).
- Bir yerlerde bilgi hareket eder; evren gümbürder ve gerçeği gürler.
- Maddeden farklı olarak bilgi aynı anda birden fazla yerde olabilir.
- El sıkışma bir bilgidir. Bir baş sallama, bir bakış, bir iç çekiş.
- Günümüzdeyse bilgi eşittir güç demektir.
Örneğin Google, Facebook, Instagram, Whatsapp, Twitter, Microsoft, Apple, Amazon gibi şirketlerin ellerindeki bilgilerle neler yapabileceğini hayal ettiniz mi?
Mesela Google maps ile istediğiniz bir şehri sokak sokak oturduğunuz yerden gezebiliyorsunuz. Siz bunu sadece gezmek için kullanıyorsunuz peki Google nasıl kullanıyor hiç düşündünüz mü?
Google bu görüntüler ile aslında daha fazlasına sahip. Evler, sokaklar, park ve bahçeler, apartmanlar, yollar, dükkanlar, o şehirde kullanılan araçlar ve daha nicelerine sahip. Bu bilgiler ülkelerin kendi ellerinde bile yok. Bildiğim kadarıyla Google maps üzerinde Almanya ve Belarus’ta gezemezsiniz. Bu ülkelerde çok kısıtlı yerlere erişim sağlayabilirsiniz. Bunun sebebiyse zamanında özel hayatlarına müdahale edildiğini düşünen bir kaç almanın bir araya gelerek bundan şikayetçi olması.
Örneğin bir facebook veya instagram hesabınız varsa tüm kişisel bilgilerinizi kendi isteğinizle sisteme yüklüyor ve her gün fotoğraf veya başka şeyler paylaşıyorsunuz. Mesela konum bilginiz, arkadaşlarınızla konuştuklarınız, mesajlaşlamalarınız hemen hemen her şeyinizi izliyorlar ve sizin hakkınızda sizin bile bilmediğiniz bilgileri çıkarıyorlar. Örneğin facebook bir kullanıcı hakkında 330 sayfalık veri tuttuğunu açıklamıştır. Kendinizi anlatan 330 sayfalık bir rapor yazmayı deneyin.
Fakat biz bunları zorla yapmıyoruz kendi isteğimizle yapıyoruz ve bu verilerin kullanımını şirketlere bırakıyoruz. Şirketler bu verileri kullanarak bize reklamlar çıkarıyor, bizim seçimlerimizi değiştiriyor. Örneğin Cambridge Analytics şirketi birçok ülkede başkanlık seçimlerinin sonuçlarını değiştirmiştir.
20. yy’da bilgi eşittir güç ve para demek.