Tarihsel olarak kriptoloji gönderici ve alıcı tarafları arasında bir iletişim kanalı boyunca herhangi bir saldırganın müdahalesine karşı bilgi gizliliğinin temel alınması anlamına gelmektedir. Kriptoloji yazının icadından beri kullanılmaktadır.
Yazılım veya bilgisayar bilim dallarıyla ilgili olan herkes duyduğu veya duymuş olması gerektiği İngiliz matematikçi, mantıkçı, kriptanalist, düşünür ve bilgisayar bilimci Alan Turing bize kriptolojinin önemini II. Dünya Savaşında Enigma makinesinin şifreleme algoritmasını kırarak göstermiştir. II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Enigma makinesinin algoritmasını kırarak savaşın daha erken bitmesini sağlamıştır. Yapay Oyun adlı film bu konuyu anlatmaktadır.
Günümüzde ise şifreleme sanatı yani kriptoloji bir bilim dalı olarak desteklenmektedir. Kriptoloji kursunda değerli hocamız kriptoloji şöyle açıklamaktadır: Kriptoloji, kriptograf ile kriptanalist arasındaki bulmaca oyunudur. Kriptograf bir veriyi saklar ve kriptanalist bu veriyi bulmaya çalışır.
Kriptograf : Kriptoloji sanatı ile ilgilenen kişi.
Kriptanalist : Şifrelenmiş sistemi çözmeye çalışan kişi.
Her geçen gün internette daha fazla vakit geçiriyoruz ve bilgilerimizi paylaşıyoruz. Artık bilginin önemi, gizliliği gibi kavramların farkında olmalıyız. Örnek olarak kullandığınız, banka, cep telefonu, sosyal medya hesapları parolalarınızın güvenliğini sorguladınız mı?
Bir kaç hafta önce duymuş olduğum bir haberde, 46 milyon 611 bin 709 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerinin çalınması olayını ilgili kurumların açıklaması çok garip geldi. Açıklama:
Bu eski bir haber. 2010 yılında da böyle bir iddia ortaya atılmıştı. Şimdi bu, zaman zaman ısıtılıp ısıtılıp gündeme getiriliyor, yeni bir haber gibi servis yapılıyor. Şu an ortaya çıkan haberlerin güncel bir değeri yok. Bu, bildiğimiz bir konudur, geçmişte yaşanmış bir hadisedir.
Aslında bu olay 2010 yılında gerçekleşmiş ve 7 GB büyüklüğünde bir veritabanı internet ortamına sızdırılmıştı. Bu veritabanını indiren herkes veritabanını açtığında T.C. kimlik numaraları, anne-baba isimleri, nüfusa kayıtlı oldukları yer, doğum tarihleri, adres gibi çok önemli bilgiler yer alıyordu.
Böyle bir durumun olması gayet mümkün fakat bu verilerin veritabanında tutulurken şifrelenmiş bir şekilde tutulmaması bizim problemimizdir. Veritabanı çalınsa bile matematiksel olarak kanıtlanmış şifreleme algoritmaları tarafından şifrelenmiş olsaydı bilgilerimizi göremeyeceklerdi.
Kriptoloji sanatını, bilgi güvenliğini, bilgi gizliliğini yok sayamayız elbet bir gün karşımıza bir problem olarak çıkacaktır.
Not: İlerleyen günlerde şifreleme algoritmalarını anlatacağım.
Kaynak: Yrd. Doç. Dr. Fatih Özkaynak
One thought on “Kriptoloji mi?”